Parteneri

Gal BMG

Grupul de Acțiune Locală (GAL) Districtul Rural Barbagia Mandrolisai Gennargentu (BMG), înființat în 2009, este o fundație de participare formată din 22 de membri publici și peste 200 de privați, reprezentând principalele componente instituționale, economice și sociale ale teritoriului.

GAL-ul a participat la experiența anterioară de programare comunitară 2007-2013, Axa Leader IV.

Teritoriul

Teritoriul LEADER al districtului rural GAL BMG este format din Uniunea  Municipiilor Barbagia și Comunitatea Montană Gennargentu Mandrolisai. Prin urmare, GAL-ul include 19 municipalități, pentru o suprafață totală de 854,30 km pătrați și o populație rezidentă în 2019 de 23 356 de locuitori.

Municipii

Aritzo, Atzara, Austis, Belvì, Desulo, Gadoni, Gavoi, Lodine, Meana Sardo, Ollolai, Oniferi, Olzai, Ortueri, Ovodda, Sarule, Sorgono, Teti, Tiana, Tonara.

Biodiversitatea

Patrimoniul natural al teritoriului se caracterizează prin importanta biodiversitate spontană a plantelor, cu prezența a aproape 400 de specii endemice de plante medicinale și cultivate, cu numeroase soiuri de fructe (pere, măr, caise, piersici, migdale, viță de vie, măsline, castane, alune etc.) și legume (cartof din Gavoi, fasole verde de la Tiana și Austis, roșii etc.). Biodiversitatea animalelor se referă la specii precum  păstrăvul macrostigma, măgarul din Sardinia, oile sardiniene de dimensiuni mici și porcul din Sardinia.

GAL-ul La Cittadella del Sapere este organismul de punere în aplicare a inițiativei LEADER în  zonele Lagonegrese, Val Sarmento, Alto Sinni, Mercure și Pollino. Organizația este expresia unui amplu parteneriat public/privat în numele căruia intenționează să experimenteze un nou mod de operare în raport cu economia locală , garantând sprijinul necesar sistemului de producție existent, organismelor publice locale, promotorilor de noi afaceri și tuturor actorilor locali.

GAL-ul La Cittadella del Sapere este organismul de punere în aplicare a inițiativei LEADER în  zonele Lagonegrese, Val Sarmento, Alto Sinni, Mercure și Pollino. Organizația este expresia unui amplu parteneriat public/privat în numele căruia intenționează să experimenteze un nou mod de operare în raport cu economia locală , garantând sprijinul necesar sistemului de producție existent, organismelor publice locale, promotorilor de noi afaceri și tuturor actorilor locali.

Strategia noastră de Dezvoltare Locală (SSL) ” Dezvoltarea rețelei de mediu, a teritoriului și a matricei turistice” – SMARTT este rezultatul unui proces lung și intens de ascultare a teritoriului. Acest instrument de programare se concentrează pe trei macro-domenii de intervenție.

Zona pe care operează GAL-ul La Cittadella del Sapere include 27 de municipalități, pentru un total de aproximativ 70 000 de locuitori. Zona este cu siguranță vastă și eterogenă și se extinde de la coasta tireniană a Maratea până la municipalitatea Terannova di Pollino .  Districtul include șapte instituții de învățământ de tip districtual și treisprezece structuri pentru servicii de asistență socială.  Toate municipiile sunt situate în zona D1. Teritoriul oferă un coș bogat și diversificat de produse tipicecare, de fapt, reprezintă una dintre pârghiile strategice pentru creșterea sectorului și a economiei în general, deoarece acestea sunt utilizate ca principal instrument de promovare a imaginii de ansamblu din perspectiva unui sistem turistic integrat. Trebuie remarcată prezența diferitelor producții certificate: piperul Senise IGP , fasolea albă de Rotonda (DOP) și vinetele roșii ale Rotonda (DOP).

Asociația și misiunile sale

Înființată ca asociație, Pays Vichy-Auvergne a fost recunoscută de prefectul regional la 18 ianuarie 2008.

Inițiate de legea LOADDT (legea Voynet din 1999), plățile sunt create la inițiativa autorităților locale, a municipalităților și a grupurilor care au în comun o coeziune geografică, culturală, economică și socială. Concret, este un teritoriu de proiect: Perimetrul său este definit de zona de locuit a locuitorilor săi. Recunoscut de stat, implică angajamentul forțelor vii ale teritoriului său (consiliul de dezvoltare).

GAL Kotel, Sungurlare and Varbitsa (Bulgaria)

LAG- Kotel, Sungurlare și Varbitsa

Informații de contact

Adresa de e-mail a GAL-ului: vomrkotel@gmail.com

Managerul GAL-ului: Petya Shivarova

Adresa de e-mail a managerului GAL-ului: pshivarova@outlok.com

Adresa: Izvorska Str. № 2 8970 Kotel Bulgaria

Teritoriu: Beronovo, Chernitsa, Chubra, Esen, Gorovo, Grozden, Kamchia, Kamensko, Klimash, Kosten, Lozarevo, Lozitsa, Manolich, Pchelin, Podvis, Prilep, Sadovo, Saedinenie, Skala, Slavyantsi, Sungurlare, Terziysko, Valchin, Vedrovo, Velislav, Vezenkovo, Zavet

Asociația GAL Lider Bistrița-Năsăud este un parteneriat public-privat și funcționează asemenea unui ONG. Scopul principal al asociației este dezvoltarea teritoriului său și comunitatea pe care o deservește printr-o abordare de jos în sus. Ne gândim Strategia de Dezvoltare Locală pe baza nevoilor comunității, susținem și implementăm proiecte cu finanțare europeană majoritar prin axa Programului LEADER. Obiectivul nostru fundamental este dezvoltarea mediului rural.

Teritoriul nostru se situează în Nord-Estul județului Bistrița-Năsăud și cuprinde: Ilva Mică, Ilva Mare, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Leșu, Lunca Ilvei, Sângeorz Băi, Rodna, Maieru, Șanț.

Asociația Grupul de Acțiune Locală Lider Cluj este formată din 28 de reprezentanţi ai sectorului public, privat şi societate civilă.

Sectorul public este alcătuit din 9 autorități publice locale:Comuna Aiton,Comuna Băișoara,Comuna Feleacu, Comuna Ciurila, Comuna Iara, Comuna Petreștii de Jos, Comuna Ploscoș, Comuna Tureni, Comuna Valea Ierii.

Caracteristici economice

În termeni de populație activă, se remarcă: sectoarele care angrenează cea mai mare parte a populației active sunt sectorul agricultură (în UAT distale centrelor urbane Cluj-Napoca și Turda) și sectorul servicii (în UAT proximale centrelor urbane Cluj-Napoca și Turda)

În termeni de fond funciar, se remarcă: 37,48% pășuni și fânețe; 31,55% păduri; 23,05% terenuri arabile; 0,28% livezi; 3,44% terenuri degradate și neproductive (față de 1,9% la nivel național)

Turism

În termeni de turism se remarcă: creștere a numărului de turiști (2013 vs 2014); creștere a numărului de înnoptări (2013 vs 2014); durată medie a sejurului este redusă, de doar 1,78 înnoptări pe turist; Zona Muntele Băișorii este recunoscută ca fiind stațiune turistică; 6 UAT au concentrare mare de resurse turistice; 6 UAT au potențial mare de dezvoltare turistică; există un număr redus de centre de informare, în ariile protejate; există 0 trasee de munte omologate; există 5 pârtii de schi omologate; există 0 peșteri amenajate și dotate pentru primirea turiștilor; există un număr redus de ghizi.

Caracteristici geografice şi climatice

În termeni de relief se remarcă: 33,20% din suprafața teritoriului este reprezentată de munți, 33,32% de dealuri, 24,11% de depresiuni iar 9,37% de câmpii. În termeni de soluri predomină: solurile brune acide, brune argiloiluviale, brune podzolice. În termeni de condiții climatice predomină: climatul de deal și podiș, cu temperaturi variind între 18°C și 20°C pe durata verii și între -2°C și 6°C pe durata iernii și prezența climatului montan, cu temperaturi variind între 10°C și 15°C pe durata verii și între -10°C și -5°C pe durata iernii.

Caracteristici populaționale şi demografice

Indicele de capital uman în Regiunea de NV este scăzut, situându-se pe locul patru din opt la nivel național. Pe de altă parte, Județul Cluj este cel mai urbanizat județ din țară, cu 33,6% populație rurală. În termeni de dezvoltare umană se remarcă: prezența a 6 UAT cu un indice de dezvoltare umană locală care reflectă gradul sărăciei, Aiton, Băișoara, Ciurila, Petreștii de Jos, Ploscoș, Valea Ierii. În termeni de populație activă se remarcă: din punct de vedere al evoluției ca număr, populația stabilă a scăzut; din punct de vedere al evoluției ca vârstă, populația a îmbătrânit; rata șomajului sub media națională; rate ale asistenței sociale sub media națională. În termeni de etnie se remarcă: peste 10% din populație este de etnie maghiară în 3 UAT (Aiton, Feleacu  şi  Tureni); peste 7% din populație este de etnie romă în 2 UAT (Iara  şi  Tureni). În termeni de educație se remarcă: numărul celor cu studii liceale şi superioare a crescut; numărul analfabeților a scăzut; numărul analfabeților este mai mare în rândul femeilor.

Grupul de actiune locala Delta Dunarii este o asociatie non profit, autorizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca Grup de Actiune Locala in cadrul Masuri 19 – LEADER din Programul National de Dezvoltare Rurala (2014-2020). Functioneaza in baza Deciziei de Autorizare nr. 019/31.08.2016/

Teritoriul GAL, situat in partea de Sud-Est a Romaniei, la varsarea fluviului Dunarea in Marea Neagra, cuprinde comunele Bestepe, Nufaru, Mahmudia, Murighiol, Valea Nucarilor, Sfantu Gheorghe si Orasul Sulina. Are o populatie de 33.632 locuitori.

În acest scop, asociația acționează ca un promotor de dezvoltare locală, elaborează iimplementează strategii de dezvoltare pentru teritoriu si organizează activităţi de promovare si informare a actorilor locali interesati in dezvoltarea de proiecte pentru comunitatile rurale (publice si private).

Situat in spatiul rural eligibil LEADER, in Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, in partea central-sudica a judetului Tulcea, teritoriul GAL Razim se subscrie, în mare parte, caracteristicilor geografice si de dezvoltare economico-socială ale regiunii si ale județului, fiind caracterizat printr-o importantă biodiversitate naturală și culturală. Suprafata teritoriulului acoperit de parteneriatul “Asociatia G.A.L. Razim” este de 1509,99 km2, cuprinzand 9 UAT-uri din judetul Tulcea: orasul Babadag, Comuna Baia, Comuna Ceamurlia de Jos, Comuna Frecatei, Comuna Jurilovca, Comuna Mihai Bravu, Comuna Mihail Kogalniceanu, Comuna Sarichioi si Comuna Slava Cercheza.

Asociația GAL Napoca Porolissum este un parteneriat public-privat și funcționează asemenea unui ONG. Scopul principal al asociației este dezvoltarea teritoriului său și comunitatea pe care o deservește printr-o abordare de jos în sus. Ne gândim Strategia de Dezvoltare Locală pe baza nevoilor comunității, susținem și implementăm proiecte cu finanțare europeană majoritar prin axa Programului LEADER.

Parteneriatul este compus din 49 entități, dintre care peste 69% reprezentanți ai sectorului privat și societate civilă.

Teritoriul GAL Napoca Porolissum cuprinde 13 comune:  Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Rîșca, Săcuieu și Sâncraiu și 1 oraș: Huedin.

Toate aceste UAT-uri sunt situate în partea vestică a Județului Cluj, cu preponderență pe teritoriul munților Apuseni (Munții Gilău, Vlădeasa, Muntele Mare). Obiectivul nostru fundamental este dezvoltarea mediului rural.