Vizită în nordul României – GAL Napoca Porolissum

Proiectul transnațional de cooperare Enportbeta – o abordare integrată pentru dezvoltarea turismului sustenabil în zonele rurale continuă cu o vizită în Nordul României, la partenerii noștri români de la GAL Lider Bistrița-Năsăud, GAL Lider Cluj și la noi acasă, în teritoriul GAL Napoca Porolissum. Ziua petrecută împreună a decurs cam așa:

Ne-am așezat într-un hambar transformat în restaurant la pensiunea domnului Vincze Kecskés Ștefan, unde cei de la WENS Travel ne-au prezentat în detaliu teritoriul GAL Napoca Porolissum sub aspect turistic. Tot aici domnul Vincze are un mic muzeu cochet în care sunt expuse obiecte tradiționale cu specific maghiar: de la farfurii decorative, la colecții de zestre și diferite instrumente vechi folosite în gospodării. Ne-am plimbat pe ulițele Comunei Sâncraiu, al cărei sat principal este pus la punct de la aspectul îngrijit al gospodăriilor până la florile parfumate și la aspectul îngrijit care reflectă iubirea oamenilor pentru comunitate. Am vizitat biserica reformată care datează din secolul al XV-lea, am vorbit despre tradiții din vechime, am descoperit diverse anecdote și am aflat mai multe despre simbolistica arhitecturală a locului. Panorama de la Lacul Beliș-Fântânele este mult mai vie atunci când este populată de turiști curioși care să o admire, așa că sperăm să mergeți și voi s-o vedeți cu ochii voștri! Mănăstirea Sihăstria Râșcăi este un așezământ nou, iar amplasarea sa între dealurile din teritoriul GAL Napoca o face să fie un alt loc special pe care trebuie să-l vizitați, un loc de reculegere și liniște. Să nu uităm de gustosul kürtőskalács pregătit după rețeta tradițională pe care l-am gustat tot la Sâncraiu și a fost cu atât mai bun cu cât a fost cald și proaspăt scos de pe vatră!

Multe mulțumiri partenerilor din proiectul Enportbeta, am avut o zi de neuitat împreună și vă mai așteptăm pe la noi! Și, desigur, așteptăm turiști din toată lumea să descopere plaiurile românești din zona Clujului, deoarece sunt atâtea lucruri frumoase de văzut și de experimentat aici încât merită mai mult decât putem sublinia noi!